Namn under övervägande

Mist var enligt nordisk mytologi en valkyria, den ena av Odens båda tjänarinnor (den andra vid namn Rist). Mist betyder dimma, vilket det fortfarande betyder i det engelska språket.

I nordisk mytologi omnämns Trud (vars namn kan betyda både "styrka" och "kvinna") både som dotter till Tor och som en av de valkyrior som sades "skänka einhärjarna öl" och bestämde vilken som skulle dö i strid. Hennes moder heter Sif och hennes broder Mode. Hennes två halvbröder heter Uller och Magne.

Hild (”kamp, strid”) tillhör asarnas släkte. Hennes far heter Högne och han var fordom en konung i Mannheim (människornas värld). Hild är en stridsgudinna, och hon tillhör valkyriornas (de som korar valplatsen, de som kröner de fallna) mäktiga systerskap. Valkyriorna råder över segern i strid och väljer ut de krigare som skall lida hjältedöden på slagfältet. Hild skiljer sig från de övriga valkyriorna ty hon har förmågan att hela en stupad kämpe.

Dag är en ljusgud i nordisk mytologi. Han är son till Delling och Natt, samt halvbror till ljusgudinnan Sol. Natt och Dag far med snabba hästar genom underjorden och över himlen. De båda jagas av två vargar vid namn Hate och Månegarm på himlen, det är det som får dagarna att gå men i Ragnarök hinner vargarna ifatt och slukar Natt och Dag. Dags häst heter Skinfaxe.


Ägir, fornvästnordiska Ægir, är i nordisk mytologi en jätte, som härskar över havet. Havsguden Ägir bor i ett guldskimrande palats dit även asarna kommer för att slå an en fest. Ägir har inte samma höga status – eller om man så vill, rang – som asarna, men kopplingen mellan havet och förgyllda salar gör att nutida forskare tror att han förknippas med skatter som gått förlorade i skeppsbrott. Ägir är gift med Ran (Rån), och tillsammans har de nio döttrar som alla bär namn efter olika slags vattenvågor.


Kommentarer


Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback