Bortskämd

Nog brukar vi skämma bort våra mammakatter, men nu är gränsen nådd. Lucia hoppade upp på diskbänken och stal en hel kycklingfilé. Som hon sen vägrade släppa!

3 veckor

Gefjon DaG

Gefjon Dag


Gefjon Trud

Gefjon Trud



Gefjon Mist



Gefjon Ägir



Gefjon Hild



Hela kullen.

Utflykt



Första utflykten till matplatsen.

Extramamman Bianca


Två veckor

Nu är kissebäbisarna två veckor gamla. Alla har öppnat ögonen och de börjar bli riktigt aktiva. Dags att utöka deras värld så de förstår att det finns ett liv utanför lådan. Färgbestämma dessa får bli en senare fråga. Ännu så länge ser alla ut att vara blå/creme. Vi börjar också misstänka att Ägir är solidblå.
Denna gång börjar vi med en gruppbild på de små.



Trud, Hild, Mist, Ägir och Dag



Gefjon Mist



Gefjon Hild



Gefjon Trud



Gefjon Dag



Gefjon Ägir

Fler foton

På allmän begäran (framför allt från Elisabeth) kommer här lite nya bilder på de små. Nu har alla utom Trud fått upp det ena eller bägge ögonen. Trud är dock störst just nu och behöver m a o inte direkt sina ögon för att hitta maten.
Samma ordning som sist.



Gefjon Trud



Gefjon Ägir



Gefjon Hild



Gefjon Mist



Gefjon Dag


Öga

Mist har öppnat ett öga! Alla mår bra och går upp i vikt.

En vecka - Nya bilder

Nu är de små "osbågarna" en vecka gamla och växer så det knakar! Preliminära namn (Dessi är i Tanzania och har vetorätt) finns också på hela kullen. Färgerna förbryllar oss dock. Vi visste att både Lucia och Harald är dillutionsbärare vilket innebär att vi hade möjlighet att få blå eller cremefärgade kattungar. Nu sitter vi här och ser tre blåaugoitsköldpaddshonor, en cremehane och (troligen) även en solidblå hane. Samliga med vitt, några även med vit svanstipp. Fortsättning på färgerna lär fortsätta.



Gefjon Trud



Gefjon Ägir



Gefjon Hild



Gefjon Mist



Gefjon Dag

Namn under övervägande

Mist var enligt nordisk mytologi en valkyria, den ena av Odens båda tjänarinnor (den andra vid namn Rist). Mist betyder dimma, vilket det fortfarande betyder i det engelska språket.

I nordisk mytologi omnämns Trud (vars namn kan betyda både "styrka" och "kvinna") både som dotter till Tor och som en av de valkyrior som sades "skänka einhärjarna öl" och bestämde vilken som skulle dö i strid. Hennes moder heter Sif och hennes broder Mode. Hennes två halvbröder heter Uller och Magne.

Hild (”kamp, strid”) tillhör asarnas släkte. Hennes far heter Högne och han var fordom en konung i Mannheim (människornas värld). Hild är en stridsgudinna, och hon tillhör valkyriornas (de som korar valplatsen, de som kröner de fallna) mäktiga systerskap. Valkyriorna råder över segern i strid och väljer ut de krigare som skall lida hjältedöden på slagfältet. Hild skiljer sig från de övriga valkyriorna ty hon har förmågan att hela en stupad kämpe.

Dag är en ljusgud i nordisk mytologi. Han är son till Delling och Natt, samt halvbror till ljusgudinnan Sol. Natt och Dag far med snabba hästar genom underjorden och över himlen. De båda jagas av två vargar vid namn Hate och Månegarm på himlen, det är det som får dagarna att gå men i Ragnarök hinner vargarna ifatt och slukar Natt och Dag. Dags häst heter Skinfaxe.


Ägir, fornvästnordiska Ægir, är i nordisk mytologi en jätte, som härskar över havet. Havsguden Ägir bor i ett guldskimrande palats dit även asarna kommer för att slå an en fest. Ägir har inte samma höga status – eller om man så vill, rang – som asarna, men kopplingen mellan havet och förgyllda salar gör att nutida forskare tror att han förknippas med skatter som gått förlorade i skeppsbrott. Ägir är gift med Ran (Rån), och tillsammans har de nio döttrar som alla bär namn efter olika slags vattenvågor.


Skrikisar

Jag har precis varit inne och snusat på bäbisarna. Och för första gången kännde jag det som Cirre alltid har sagt; de luktar ostbågar. Samme man döpt även ostbågar till skrikisar eftersom de ligger och skriker efter honom i skåpet. Nu tror jag dock att han längtar mest efter de levande skrikisarna. De har växt enormt sen han såg dem.

Skräckhunden

Ägir och namnlös har nu träffat den stora hunden, som är fullständigt vettskrämd för dem. Ägir bryr sig inte nämnvärt, men den nammlösa försökte fräsa!
Elisabeth tycker synd om namnlös som inte bara saknar namn; hon saknar karaktär också. Kan vara lite svårt att ha karakär när man är fyra dagar.


Kattungehög


Nya bilder



Hona 1, Gefjon Mist



Hona 2, Namnlös



Hona 3, Aka Fläcken



Hane 1, Gefjon Dag/Delling



Hane 2, Namnlös (eventuell Gefjon Mimer eller Ägir)

De har kommit!


Under kvällen igår kom de! Fem stycken små kattungar, tre honor och två hanar. Mamma är då vår S*Juvelens Lucia och pappa är Källbokattens Harald. Här kommer några snabba bilder (därav den dåliga skärpan). Nya bättre kommer senare!



Hona 1 aka Blixten (har en blixt i pannan)



Hona 2 (utan smeknamn ännu)



Hona 3 aka Fläcken



Hane 1 aka Dag (möjligt att det blir hans riktiga namn också)



Hane 2 utan smeknamn

Vi börjar tröttna nu...

...även om det är charmigt att se hela magen röra sig när ungarna sparkar. För det måste vara minst två med tanke på rörelserna.


Gravid katt


5 dagar kvar

Om fem dagar kan vi först vänta oss de små kattungarna. Det märks att hon är gravid, en så pass tiggande katt som kommer så fort någon viskar ost är det inte ofta vi ser här hemma!


RSS 2.0
Bilder och design copyright av familjen Sterner